Avukat Nurdeniz Tuncer : Erişebilirlik en temel insan hakkıdır!
Hak kavramıyla devam edeceğiz ve bu hak kavramını anlatırken güzel örnekler ve anıları da birlikte paylaşacağım. Sizlere Marriott International Hotel Group’tan bahsetmek istiyorum. 2016 yılıydı, ne köpeğimiz vardı ne de bir eğitmenimiz. Marriott ailemiz ile birlikte yola beraber çıktık ve onlar bu maratonda bizimle birlikte koşmaya başladı.
Yardım kutuları koyduk. 2016’da Marriott’da ilk yardım toplama gecesini gerçekleştirdik. Dönemin Marriott Business Council’ın başkanı, JW Marriott’un genel müdürü Sayın Albert Helms, bu konuda Rehber Köpeklerin ne kadar önemli bir yeri olduğunu ve hayatımızı ne kadar değiştirdiğini bildiği için bize hep ön ayak oldu. Sayın Albert Helms’e teşekkürü bir borç bilirim. Her gittiğimiz otelde erişilebilirlik bizim için çok önemli. Marriott Otellerine girdiğim zaman personelin bir görme engelliyi yönlendirmesi, Rehber Köpeğim ile rahat dolaşabilmem, her departmanda sevgi ve saygının sonsuz olduğu çok özel bir müessese grubudur. Örneğin yemek siparişi verdiğinizde size yemeğin saat 12 yönünde, asansörün 10, kuaförün 2 yönünde olduğunu düz ve adım adım izah etmeleri ve bir görme engellinin kendini iyi hissetmesi o kadar önemli ki.
Bazı oteller de duyduk. Görme engelli arkadaşlarımız Rehber Köpekleri ile gitmek isterken, bizim otelimizin coğrafi koşulları görme engellilere uygun değil, görme engellilere yardımcı olmamız mümkün değil şeklinde karşılık veren. Bu yüzyılda bunları duymak tabi ki çok üzücü.
Neden Rehber Köpek var?
Bir görme engelli bağımsız hareket edebilsin diye.
Neden izin verilmeli?
Çünkü bir görme engellinin bağımsız hareketini sağlayan Rehber Köpeğin tek amacı, eğitimli olduğu için hiçbir sıkıntıya mahal vermeden, hiçbir müşteriyi rahatsız etmeden, görme engelli sahibinin rahat bir şekilde hareket edebilmesine, kapıyı bulabilmesine, yürüyebilmesine yardımcı olmak.
Herkes için çok basit olan şeyler bizim için bazen çok zor olabiliyor. Bir odadan çıkarken kapıyı bulabilmek, oturacağınız sandalyeyi seçebilmek ya da kimsenin koluna girmeden, Rehber Köpeğiniz ile mutlu bir şekilde basamaklardan inebilmek. Hele ki kurumlar buna kapıyı açtığı zaman bir görme engelli ve sahibini görmelisiniz.
Otellerde farklı engel gruplarına göre havuzun, spor alanlarının kullanımı, kadın-erkek tuvaletlerinin yönlendirilmesi, asansöre bindiğiniz zaman sesli olması ve her şeyden önce güler yüzlü personelin sizi rahatsız etmeden kibarca yönlendirme yapması. Bunların hepsi bu dünyayı birlikte paylaşmamız için.
Rehber Köpeklere lütfen kapılarınızı açın. Erişilebilirlik hepimizin temel hakkı. Hepimiz bilgiye ve mekana ulaşabilirken kendimizi özgür hissetmeliyiz. Tabi ki bizler de Rehber Köpeklerimizden emin olduğumuz için böyle bir yolculuğa çıkıyoruz. Bizlerin de en büyük hakkı, bağımsız hareketin sağlanması. Bu hayatı beraber yaşayabilmek için imkanların, kaynakların doğru kullanılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan ülkemizde buna dikkat edilmesi çok önemli. Bu bizim sağlık turizmimizin de, uluslararası misafirlerimiz tarafından da daha çok tercih edilmesini sağlayacaktır. Uluslararası zincir otellerin bu konudaki hassasiyeti, onların iç yapısı ve eğitimleri, lokalde bulunan otellerimizde de olursa çok daha iyi kalkınacağımıza inanıyoruz. Kapılarınızı görme engelli veya Rehber Köpekli görme engelli diye kapatmayınız. Lütfen sonuna kadar açınız! Sizin nezdinizde bize sonuna kadar inanan ve destek veren JW Marriott genel müdürü Albert Helms’e ve şimdiki Marriott Business Council’ın başkanı / Le Méridien Istanbul Etiler Genel Müdürü Uygar Koçaş’a , Türkiye’deki tüm Marriott otel yetkili ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz.
Sosyal sorumluluk müşterinin ilk tercih sebebidir.
Sosyal sorumluluk nedir?
Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu.
Sosyal sorumluluk, çalışanların da işlerine sıkı sıkıya bağlanmasını da beraberinde getirir.