- info@rehberkopeklerdernegi.org
- Pazartesi - Cuma: 09.00 - 18.00
Sıkça Sorulan Sorular
Rehber köpeğin maliyeti ne kadar?
Köpeğin sizde bulunduğu süre boyunca (beklenmedik bir sağlık sorunu veya bakımı ile ilgili bir sıkıntı çıkmadığı sürece 8-10 yaş arası) mama, veteriner ve hatta gerekli oyuncaklarını rehber köpekler derneği karşılıyor.
Rehber köpek ne yapar?
En çok kullandığınız rotalarda, sizi A noktasından B noktasına götürür. Bu rotalar eğer çalışıyorsanız evden-işe, işten-eve, evden-markete, evden- en sık gittiğiniz cafe veya restorana olabilir.
Tüm merdivenlerde, kaldırım uçlarında durarak size bir engel olduğunu haber verir.
Fakat köpek hiçbir zaman nerede olduğunu bilmekle yükümlü değildir. Bu, görme engellilerimizin sorumluluğudur. Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmenimiz size yön bulma, adım sayma, trafiği dinleme gibi belirli şeyler de öğretir.
Yeni bir yere gidersem ne oluyor?
Köpek nerede olduğunu bilmiyor, fakat şartlandığı için yine tüm kaldırım uçlarında duruyor, engellerde ve merdiven iniş çıkışlarında durarak size rehberlik edebiliyor.
Rotalardan çıktığınızda, bilmeniz gereken en önemli nokta, yeni ortam ve kokulardan dolayı köpeğin dikkati daha kolay dağılabilir. Robot olmadıklarının altını çizmemiz gerekli.
Sokak köpekleri ile nasıl başa çıkılacak?
Rehber köpekler, tehditkar olmayan köpeklerdir; seçimleri, buna göre yapılıyor. Bu nedenle, sokak köpekleri ile karşılaşıldığında, genel olarak diğer köpekler bu köpeklerin bir tehdit olmadığını anlıyorlar ve sizi rahat bırakıyorlar.
Nerede yaşıyor?
Kesinlikle evin içerisinde yaşamak zorunda. Evin bir bireyi olarak davranılmazsa, görevini başarı ile tamamlayamaz. Bahçe ve balkon kabul edilmiyor. Bu nedenle, köpek alabilmeniz için ev sahibiniz ile konuşmanız şartlarımızdan bir başkası.
Toplu taşımada nasıllar?
İlk olarak, rehber köpeklerin toplu taşımaya binebilmeleri ve sizinle cafe ve restoranlara girebilmeleri için mecliste bekleyen bir yasa tasarımız var.
Ayağınızın altında yatıyorlar ve saatlerce yatabilmek için eğitiliyorlar.
Eğitimin Evreleri
Bir rehber köpek adayının eğitimi, 2 aylıktan itibaren bakıcı aileye verilmesi ile başlar. Bu süreç içerisinde eğitmen desteği ile yavru, otur, yat, bekle gibi temel itaat komutlarını öğrenir. Aynı zamanda sosyalleşmesi ve toplumun bir bireyi olması, bu dönemde gerçekleşir.
Eğitimin ikinci evresi, yavru, bir yaşını doldurduğunda, aileden 3 hafta alınarak, başlatılır. Bu süreçte köpeğin tabiatı ve karakteri eğitim çalışmaları ile incelenir. Köpek, rehber köpek olmaya uygun görülüyorsa, yaklaşık 5 aylık ana eğitimi başlar. Eğitimin içerisinde, kaldırımlarda durmak, hareket eden trafiği algılamayı öğrenmek, yol üzerindeki engelleri göz önünde bulundurarak yürümek gibi önemli ve farklı detaylar bulunmaktadır.
Eğitimin tüm evrelerinde, köpeklerin karakterleri ve tabiatları, görme engelli rehber köpek bekleyen adaylarımız ile karşılaştırılır.
Eğitimin son aşamasında ise; başvuru yapan görme engelliler arasından uygun adaylar seçilir. Köpek ve görme engelli kişi, eğitmen tarafından 2-4 hafta arasında değişebilen eğitim sürecine başlar. İlk 1 veya 2 hafta köpekle beraber yaşarken, temel komutları, köpek bakımını ve beslemeyi öğrenir. Sonraki 3. veya 4. haftalarda ise, görme engellinin evine gidilir ve kişinin günlük yaşamdaki gittiği yerlerin rotası köpeğe öğretilir.
Kullanılan ırklar nelerdir?
Rehber Köpekler Derneği’nde kullanılan ırklar Golden Retriever, Labrador retriever ve Labrador/Golden ırklarının kırmalarıdır. Bunun sebebi ise, genelleme yapıldığında aşağıdaki kriterlere en çok uyan ırkların bunlar olmalarıdır.
- İstekli ve Dengeli Tabiatta olmaları
- Özellikle bir insana göre ortalama boyutlara sahip olmaları
- Çift kürklü oldukları için birçok iklime uyum sağlayabilmeleri
Tuvaletini, gezmesini nasıl yaptıracağım?
Eğitmenlerimiz, rehber köpek sahibi olmak isteyen görme engellerimize, bunu öğretiyorlar.
Ön değerlendirme nedir?
Ön değerlendirme, başvuru yapan görme engelliler ile yapılan ön mülakattır. İkinci değerlendirmede, yürüme hızınız, fiziksel kondisyonunuz ve hareket kabiliyetiniz ölçülür. Yaşam alanınıza bakılarak, uygun köpek seçimi yapılır. Uyum sağlanması halinde, köpeğin evin içinde yaşayacağı yer, ev sahibinin ve / veya varsa evi paylaştığınız kişilerin onayı, görme kaybınızın derecesi gibi sorular sorulur.
Biz gelmeden önce yapabileceğiniz en iyi şey neden köpek istediğinizi düşünmek. Doğru veya yanlış cevap yok fakat herkesin köpek ile yaşama uygun olmadığı da bir gerçek. Rehber köpek sahibi olduğunuzda, yemeği, tuvaleti, taranması, egzersizi gibi ihtiyaçları sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Uygunluk ve eşleştirme nedir?
Uygunluk ve eşleştirme, eğitimin en başından en sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Rehber köpek bekleyen görme engelli adaylarımızın değerlendirmelerine göre köpeklerin tabiatları, boyutları ve karakterleri her zaman göz önünde bulundurularak eğitim yapılır.
Doğru köpeğin doğru insana verilmesi en önemli hususlardan biridir. Bu nedenle, kimsenin köpek seçme şansı bulunmamaktadır. Bu seçim yapılırken, değerlendirilen noktalar, köpeğin ve görme engelli kişinin yürüyüş hızından, yaşadığı bölgeden, ses tonuna kadar ele alınan noktalardandır.
Görme engellinin ve köpeğin mutlu ve güvenli yaşam koşullarının sağlanması için uzmanların değerlendirmesi çok kıymetlidir.
Bakıcı aile nedir?
Bakıcı ailelerimizden biri olmak, hem topluma hem de görme engellilerimize destek vermek demektir. Bakıcı aile, yaklaşık 2 aylıktan itibaren, sevgisi ve emeği ile rehber köpek adaylarının eğitimi sırasında, en az 1 yıl onları misafir eden gönüllülerdir. Ailelerimizin görevi, eğitmen desteğiyle birlikte, köpeği sosyalleştirmektir. Özellikle yavruların 3 aylıktan itibaren, diğer hayvanlar ve insanlarla bir araya getirilmesi, yeni ortamlarda bulunması, ses (gürültü), kokuyu tanıması ile sosyalleşme başlar.
Bu yüzden en önemli görevi yani sosyalleştirmeyi yerine getiren bakıcı ailelerimiz rehber köpek adaylarımızı toplumun bir parçası haline getirebilmek için Rehber Köpekler Derneğinin en büyük destekçileridir.
Bakıcı aile kriterleri nelerdir?
Bakıcı aile adaylarımızın bilmeleri gereken en önemli noktalar şunlardır:
- Tüm aile bireyleri yavruya aynı şekilde davranmalıdır.
- Yavru gün içerisinde 3-4 saatten fazla yalnız bırakılmamalıdır.
- Kesinlikle balkon veya bahçede bakılamaz, evin bir bireyi olarak görülmelidir ve ev içerisinde büyütülmelidir.
- Günde en az 3 kere düzenli gezinti saatleri olması gerekmektedir.
- Yavru, ev içerisinde zihin geliştirici oyunlar dışında oyun oynamamalıdır; dışarıda ise top oynamaması önemlidir çünkü obsesif davranış geliştirebilir.
- Yatağa, kanepelere çıkartılmaması gerekir.
- Kendi maması dışında yemek verilmemelidir.
- 18 yaşın altındakiler, bakıcı aile olamaz.
- Bakıcı ailelerimiz, başka hayvanları var ise onların diğer köpekler ile sosyalleşmiş olmaları ve negatif tavırlar sergileyen hayvanlar olmamaları gerekmektedir.
- En önemlisi ise yavruların sevgi ve ilgi ile büyütülmeleridir.
Görme engelliler için önemli noktalar
Ailenizle beraber yaşıyor olsanız bile köpeğin tuvalet ihtiyacı, temizliği, maması ve suyunun verilmesi tamamen size ait. Eğitimi, aile almadığı için onların yapmasına müsaade etmiyoruz ve yapmaları köpeği sizden geri almamız için yeterli bir neden olacaktır. Tüm bakımı, mama ve su ihtiyacının karşılanmasını eğitmenlerimiz size öğretiyor.
Çalışıyorsanız işvereniniz ile konuşmanız gerekecektir. Eğer iş yerinize köpeğinizi götürmeniz konusunda yardımcı olamayacaklarsa köpek veremeyiz çünkü her zaman sizinle olmak üzere yetişiyorlar ve iş yerinizde de ayağınızın altında yatıyorlar.